MS og ALS kan skyldes psykisk traume

16. marts 2021 Slået fra Af Viktor

Multipel sklerose (MS) patienter producerer 80% mere kortisol end hos raske, og psykologiske undersøgelser peger på konstant dyb mental stress pga. traumer eller andre psykiske lidelser som giver kronisk stress, men patienten fremstår ofte som en helt normal person, ifølge to psykologiske rapporter henholdsvis for MS og ALS.

Multipel sklerose (MS) og Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) kan sagtens være opstået af andre og fysiske årsager. I denne artikel belyser vi de psykologiske faktorer og vigtigheden af at inkludere dygtige psykiatere, psykologer og eller psykoterapeuter i helbredelsen af MS, ALS og andre lidelser.

Kronisk stress bliver til forhøjet kortisol
Kortisol er et stresshormon som f.eks. produceres ved psykologisk stress, især hvis kamp-eller-flugt responsen er aktiveret, som den ofte er ved stress som opfattes ekstremt af den som oplever stressen.

MS er kendetegnet ved at myelin nedbrydes omkring nervebanerne, så de ”kortslutter”.

Ved ALS nedbrydes nerveceller først og derefter nedbrydes myelin, bare meget hurtigere end ved MS, og mest i rygsøjlen ved øvre nakke og i hjernen.

Fælles for MS og ALS er øget niveauer af stresshormonet kortisol.

Hormonet kortisol kan helt alene selv nedbryde myelin, og kan skade nerveceller.

Forsøg viser at ét enkelt højt udsving af kortisol kan nedbryde 42% myelin på 21 dage, og myelin er først helt regenereret igen 60 dage efter. Vi taler altså om kæmpe nedbrydende effekt af myelin ved bare ét enkelt chok eller traume.

Hvis kortisol er vedvarende for højt, vil myelin vil blive nedbrudt indtil døden indtræffer.

Når man kan måle 80% mere kortisol i MS patienter end hos raske, peger det på dyb og gentagen stress, som kan være af mental slags.

Usynlig stress
De to henholdsvise psykologiske rapporter for MS og ALS, beskriver at mange patienter som lider af ALS eller MS, ingen tegn overhovedetviser på at have dybe mentale traumer, hverken før lidelsen begynder eller under lidelsen.

Dem som lider af MS eller ALS kan altså være særdeles dygtige til at holde deres indre tanker for dem selv, og fremstå som helt normale individer udadtil, grine og have humor, så ingen nogensinde ville mistænke at de havde indre dyb vrede eller sorg, eller genoplever et tidligere traume igen og igen.

Kronisk stress kan altså være at genopleve det samme chok eller grimme oplevelse, igen og igen, som skabte kamp-eller-flugt responsen i personen, og den kroniske stress kan resultere i alle slags lidelser i kroppen, som f.eks. kræft, MS, ALS eller andre lidelser.

Troels Kløvedal havde ret
December 2017 beskriver en artikel i Ekstra bladet og Avisen.dk, et afsnit af Troels Kløvedals beretninger om at have været udsat for et overfald med kniv, og han blev holdt ud over en høj klippe hvor han fik et kæmpechok, som han selv mener har skabt hans lidelse ALS.

Baseret på den viden vi her i artiklen har frembragt, kan vi kun give Troels Kløvedal ret i hans mistanke, at chokket førte til lidelsen ALS hos ham.

En sådan grim oplevelse som Troels Kløvedal blev udsat for, vil helt sikkert kunne gentage sig selv igen og igen i hans sind, hvilket kan føre til kronisk stress som kan resultere i MS eller ALS. Der er også den mulighed at chokket i sig selv ændrede hans gener som herefter medfører lidelsen ALS.

Blodtyper, MS og ALS
MS ses mest i patienter med blodtyper i denne rækkefølge A+, AB+ og B+. Rhesus negative (Rh-) ses sjældent med MS.

Blodtype A mennesker er ofte opfattet som meget rolige og behagelige, også under stress, men det er en illusion, for alt raseri og utilfredshed foregår indeni dem pga. kortisol som blodtype A grundlæggende har mest af, af alle blodtyper.

Hos ALS patienter er der ingen bestemt blodtype eller køn som er mere udsat, selvom flere forskere har forsøgt at finde en sammenhæng mellem blodtype og ALS i mange år.

MS ses mest hos kvinder hvilket kan hænge sammen med for lav niveau af østrogen.

Selvom tilskud af østrogen beskrives at være til gavn for patienter med MS, så øger tilskud med østrogen også produktionen af kortisol, som allerede er for høj og derfor forsætter nedbrydningen af myelin, som et slags paradoks.

ALS kan statistisk ramme hvem som helst, som f.eks. får et hårdt slag mod nakken eller hovedet hvilket kan skabe traume/stress i nervebanerne, eller lider af gentagen psykisk traume som bliver til mental kronisk stress.

Genetisk mutation via stress
Nogle undersøgelser beskriver MS og ALS som genetiske lidelser der er arvelige i familier, måske er det korrekt, men undersøgelser viser at kronisk stress kan mutere gener, og dermed kan psykisk eller fysisk kronisk stress både tænde og slukke for flere gener der kan forårsage lidelser som MS, ALS eller mange andre lidelser, som derefter kan måles i generne og måske endda arves videre til afkom, men hvad som kom først vides ikke.

Reaktions- og tankemønstre hos forældre gives ofte videre til deres børn, ved at børnene lærer at reagere og tænke på samme måde som forældrene, og på den måde kan de samme mutationer i gener hos forældrene, også mutere magen til i børnenes gener med tiden, uden at børnenes gener så sådan ud til at begynde med.

Børn som afviger fra forældres reaktions- og tankemønstre går ofte fri fra lidelser som normalt følger familien, ganske enkelt fordi de børn har sine egne reaktions- og tankemønstre.

Selvom ens forældre lider af en lidelse, er der stor sandsynlighed for at man selv kan forblive helt rask hele ens liv, så længe man er fysisk og psykisk rask og går sine egne veje i livet.

Kosttilskud og psykisk hjælp
Der findes et kosttilskud som kan sænke kortisol og samtidig øge eller normalisere østrogen niveauet, og det hedder ”Ashwagandha rod” og kan købes flere steder i dag.

Ashwagandha og andre midler til at sænke kortisol og øge eller normalisere østrogen, hjælper på konsekvensen af årsagen til øget kortisol og mindsket østrogen, men løser ikke årsagen.

Der bør arbejdes på at løse årsagen, som i mange tilfælde er dybe traumer og eller psykiske lidelser, hvilket en dygtig psykiater, psykolog eller psykoterapeut kan hjælpe med.

Ekstreme eksempler på psykens kraft, er f.eks. rapporter om mennesker som er blevet blinde efter psykiske traumer, og når de psykiske traumer løses, får de synet igen. Eksempler på mental blokade af nervesignaler fra øjnene til hjernen findes der mange af, så psyken har virkelig stærk effekt på den fysiske krop.

Håb
Vi håber med denne artikel at belyse forståelsen af hvordan psykiske oplevelser, som af individet opfattes som ekstreme, kan føre til kronisk stress som fører til fysiske lidelser og endda genetiske mutationer, samt at disse genetisk målbare lidelser faktisk kan stamme fra ekstreme psykiske oplevelser, som kan afhjælpes af dygtige psykiatere, psykologer og eller psykoterapeuter.

 

Læs også;

 

Kilder;

 • Chronic Stress Can Damage Brain Structure and Connectivity
  • Psychology Today
   • psychologytoday.com
 • Plasma cortisol level in amyotrophic lateral sclerosis
  • ALS Clinical Research Centre, Department of Experimental Biomedicine and Clinical Neurosciences (BioNeC), University of Palermo, 90129 Palermo, Italy.
  • Neurorehabilitation Unit, ALS Center, S Maugeri Foundation, Mistretta, Italy.
  • Dept of Sciences for Health Promotion, University of Palermo, 90127 Palermo, Italy.
  • ALS Clinical Research Centre, Department of Experimental Biomedicine and Clinical Neurosciences (BioNeC), University of Palermo, 90129 Palermo, Italy.
 • Psychiatric Issues in Multiple Sclerosis
  • Assistant Professor, Departments of Psychiatry and Medicine, Yale University School of Medicine
  • Associate Professor of Rehabilitation Medicine, University of Washington School of Medicine
  • University of Washington Multiple Sclerosis Rehabilitation Research and Training Center
 • Psychiatric Symptoms in Amyotrophic Lateral Sclerosis: Beyond a Motor Neuron Disorder
  • Department of Neuroscience, Azienda Ospedaliero Universitaria di Modena, University of Modena and Reggio Emilia, Modena, Italy
  • Department of Neurology and Laboratory of Neuroscience, Istituto Auxologico Italiano, Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico, Milan, Italy
  • Department of Pathophysiology and Transplantation, ‘Dino Ferrari’ Center, Università degli Studi di Milano, Milan, Italy
  • Department of Neuroscience, Azienda Ospedaliera Universitaria Modena, St. Agostino- Estense Hospital, Modena, Italy
 • Cortisol is increased in postmortem cerebrospinal fluid of multiple sclerosis patients: relationship with cytokines and sepsis
  • Netherlands Institute for Brain Research, Amsterdam.
 • Good Stress, Bad Stress and Oxidative Stress: Insights from Anticipatory Cortisol Reactivity
  • Department of Psychiatry, University of California San Francisco, San Francisco, CA, USA
  • The Institute for Integrative Health, Baltimore, MD, USA
  • San Francisco VA Medical Center, San Francisco, CA, USA
  • Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University, Palo Alto, CA, USA
  • Stanford Institute for Immunity, Transplantation and Infection, Stanford University, Palo Alto, CA, USA
  • SilverCreek Technologies, Gilbert, AZ, USA
 • Acute Loss of Vision in a Young Woman: A Case Report on Psychogenic Blindness
  • Department of Psychiatry, Jimma University, Ethiopia
  • Global Mental Health Group, Center International Health, Ludwig Maximilians University, Munch Germany
 • Visual impairment is associated with physical and mental comorbidities in older adults: a cross-sectional study
  • Institute of Health and Wellbeing, University of Glasgow, Mental Health and Wellbeing Research Group, 1st floor Administration Building, Gartnavel Royal Hospital, 1055 Great Western Road, Glasgow, G12 0XH Scotland UK
  • General Practice & Primary Care, 1 Horslethill Road, Glasgow, G12 9LX Scotland UK
  • Primary Care Medicine, Quality, Safety and Informatics Research Group, University of Dundee, Dundee, UK
 • [Sighted and blind in one person: a case report and conclusions on the psychoneurobiology of vision]
  • Praxis für Psychotherapie, Enhuberstrasse 1, 80333 München. mail2@bruno-waldvogel.de
 • Artikelbillede skabt af billeder fra Pixabay.com