Kosmisk stråling er farligt, men hvad er det for noget ?

Kosmisk stråling er farligt, men hvad er det for noget ?

16. november 2020 Slået fra Af Viktor

Kosmisk stråling er radioaktiv stråling fra rummet, men hvor det kommer fra er der kun stadig spekulationer om. Man mener generelt kosmisk stråling kommer fra Supernovaer og andre stjerner i rummet.

Det særlige ved kosmisk stråling er at det ankommer mod Jorden fra rummet i form af f.eks. én eller flere fokuserede stråler som splittes op i flere sekundære stråler ved mødet med Jordens partikler i atmosfæren og magnetfeltet.

Kosmisk stråleregn rammer lokalt
Sekundær kosmisk stråling forsætter ned mod Jordens overflade i en spredning af forskellige typer partikler, protoner, antistof og flere, som sammenlagt eller enkeltvis danner ioniserende stråling som er så stærk den forsætter langt ned i Jordens overflade.

Kosmisk stråleregn kan ramme lokale område i verden, og kaldes på engelsk for ”Air shower”.

Hvis en kosmisk stråle f.eks. rammer over Danmark, kan den spredes udover et bestemt område i Danmark, hvor der er en risiko for mutation af DNA i personer, dyr, planter, bakterier og eller virus.

Billedet her viser hvordan en kosmisk lokal regnbyge bliver til;

Kan mutere DNA
Ioniserende stråling går lige igennem mennesker, dyr, planter, bakterier og virus hvor det ofte forårsager DNA-skader i form af mutation.

Solen beskytter hver 11 år, i 11 år mod kosmisk stråling
Når Solens aktivitet er høj, hvilket kaldes Sol maksimum, så danner Solen et stort magnetfelt som beskytter Jorden mod størstedelen af kosmisk stråling.

Når Solens aktivitet er lav, hvilket kaldes Sol minimum, så falder Solens magnetfelt og dermed kan kosmisk stråling nå ind til Jordens eget magnetfelt som nu alene skal beskytte mod kosmisk stråling.

Hvert 10,5 – 11 år skifter Solen mellem Sol maksimum og Sol minimum.

Jordens magnetfelt meget svækket
Igennem de sidste mange årtier har ESA´s særlige satelitter SWARM, målt Jordens magnetfelts styrke, og det er faldet i styrke i mange år. Nu skriver ESA at Jordens magnetfelt er meget svækket, hvilket tillader kosmisk stråling at nå tættere på Jordens overflade, især under Sol minimum som vi er i nu (Nov 2020).

Værst sen aften og om natten
Kosmisk stråling er på sit højeste ved Jordens overflade sen aften og om natten, fordi Solen er gået ned bag horisonten så der er minimal beskyttelse fra Solens magnetfelt.

Læs disse artikler og se hvad videnskaben allerede ved om sammenfald af kraftige udsving i kosmisk stråling og dannelsen af epidemier af virus og eller bakterier.

 

Kilder;

  • NASA.gov
  • ESA.gov (Europæisk rumorganisation)
  • Wikipedia.com
  • Billeder fra Pixabay.com