Larmer andre eller er der noget galt med dig ?

1. maj 2020 Slået fra Af Viktor

Tyggelyde, vejrtrækning, synkning, smækken med døre, trampen i gulvet, høje lyde fra smartphones og computere, ja listen er lang af irriterende lyde.

Er det den som larmer, eller den som bliver irriteret over larmen som fejler noget ?

Ifølge flere undersøgelser lider man af Misophonia (*1), hvis man er lydfølsom overfor støj andre laver.

Lydfølsomme har en lidelse
Videnskabeligt er der mest interesse i at undersøge dem som klager over støjen fra andre, end at undersøge om dem som larmer meget fejler noget.

Mennesker som ofte genere sine omgivelser med støj, har vi ikke kunne finde skulle lide af nogen lidelse, men der er tegn på de er mindre intelligente og langt fra genier, set i lyset af hvad lydfølsomme mennesker er.

Intelligente mennesker mest lydfølsomme
Inde midt i hjernen er bl.a. pinealkirtlen, og her modtages information fra sanserne og gives herfra videre til hjernens andre dele.

Hvis man er en meget kreativ person som har mange tanker, så er hjernen på arbejde hele tiden, og hvis pinealkirtlen samtidig giver information om irriterende lyde fra andre mennesker, så sker der en slags overbelastning i hjernen, hvilket kan føre til irritation, stress og en ”spærret inde” følelse og til sidst et vredesudbrud, hvor dem som støjer kan blive voldsomt verbalt angrebet.

Høj intelligens
Videnskaben peger på at mennesker som er særligt lydfølsomme faktisk er højt intelligente og endda genier, fordi man ved at hjernen er i høj aktivitet meget ofte.

Flere genier igennem tiden er beskrevet at være særligt følsomme overfor lyde andre laver.

Nabolarm kan give lidelser
En dansk undersøgelse fra 2019 nævner at støj fra naboer, hos kvinder er stærkt forbundet med smerter eller ubehag i skulder eller nakke og i arme, hænder, ben, knæ, hofter eller led. (*2), mens mænd går fri af lidelser i nabo-støj-sammenhæng.

Ved andre at de genere andre med sin støj ?
Mennesker som f.eks. ;

 • hensynsløst tramper igennem sit hjem, tager hårdt i dørhåndtag, smækker med dørene, larmer i køkkenet, og hvis man er mand tisser ned i vandet i toilettet så det larmer ekstra meget, smasker ved spisning, sætter ting hårdt fra sig, låser døren op og i meget voldsomt og mekanisk, ofte ødelægger ting med hårde bevægelser, skruer lyden alt for højt op på TV, mobil og computer, taler højt og næsten råbende i telefon osv.

gør det helt automatisk uden at give den mindste tanke til omverdenen, til stor irritation for mange mennesker, som føler sig forstyrret af denne næsten uudholdelige støj, og så får de lydfølsomme af vide det er dem som fejler noget ??

Den eneste trøst ved at være særlig lydfølsom, er titlen geni og høj intelligent.

Kan man så sige det omvendte om dem som larmer meget ? Tja, hvad synes du ?

Larm ødelægger rigtig meget
Der er utallige artikler om hvordan naturen, dyreliv og mennesker bliver skadet af larm som mennesker enten laver med bevidst eller ubevidst.

Naboer kan komme i direkte krig med hinanden over unødig støj. Det er anbefalet i en undersøgelse at først tale roligt og venligt med sin nabo hvis man mener denne støjer, måske bliver naboen først klar over støjen når du omtaler det.

Boligforeninger larmer alt for meget
Hvis man bor eller har prøvet at bo i en boligforening, så er det manges erfaring at det er meget vigtigt for viceværter; at slå græs med larmende maskineri, klippe hæk med benzindrevet motorklipper, køre traktor med larmende motor og biplyde osv.  kl. 7:00 om morgenen, ja helst tidligere skulle man tro, hvor de mener alle beboer er eller skal vågne, for det er resultatet af alt den unødige larm så tidligt om morgenen.

Mennesker som har aften/natarbejde falder først i søvn eller sover kl. 7:00 om morgenen, og husk på aften/natarbejde er meget vigtig for vores samfund, ellers er der ingen friske rundstykker og mælk om morgenen. Det er på tide at indsætte respekt over for vores omgivelser hvad angår unødig støj.

Dem som har læst denne artikel bør lægge mærke til hvor meget støj de selv laver, og se om de kan ændre noget til det bedre for hele miljøet omkring dem.

Måske afslører artiklen at forfatteren selv er intelligent og et geni ifølge videnskaben med hensyn til lydfølsomhed 😉

Tænk over det, for nogen gange handler det også om at redde andre, end kun sig selv.

 

Kilder;

 • (*1) Misophonia and Potential Underlying Mechanisms: A Perspective, 2018
  • Lab for Clinical and Integrative Neuroscience, School of Behavioral and Brain Sciences, The University of Texas at Dallas, Richardson, TX, United States
  • Department of Surgical Sciences, Section of Neurosurgery, Dunedin School of Medicine, University of Otago, Dunedin, New Zealand
  • Department of Otorhinolaryngology-Head and Neck Surgery, Seoul National University Bundang Hospital, Seongnam, South Korea
   .
 • (*2) Neighbour noise annoyance is associated with various mental and physical, health symptoms: results from a nationwide study among individuals living in multi-storey housing. 2019.
  • National Institute of Public Health, University of Southern Denmark, Studiestræde 6, 1455, Copenhagen, Denmark.
  • Danish Building Research Institute, Aalborg University, A.C. Meyers Vænge 15, 2450, Copenhagen, Denmark.
  • National Institute of Public Health, University of Southern Denmark
   .
 • Artikelbillede fra Pixabay.com