Blodtype O har betydelig lav risiko for smitte med Coronavirus

8. april 2020 Slået fra Af Viktor

Vi har i lang tid haft en rapport til at ligge med oplysninger om blodtypers smitterisiko med virustyper som f.eks. Coronavirus, Den sorte død (pesten) og mange andre patogener, og der er stor forskel på hvilke blodtyper som er mest udsat for infektion af disse patogener.

Så fik Danmark også blodtyper
Blodtyper og sammenhæng mellem lidelser, kost og personligheder har i Danmark været afvist og latterligjort af lægefaglige ”eksperter” og ”professorer” på trods af utallige og mangeårige lægevidenskabelige publiceringer i snart 100 år, men nu ligner det at toget er kørt for den slags, for nu har TV2 Nyhederne sikkert følt sig tvunget til at bringe nyheden om at ens blodtype har betydning med hensyn til smitte med COVID-19. Det har også kun været omtalt i udenlandske medier i lang tid nu.

SARS Coronavirus
I Ca. år 2000 udbrød der SARS Coronavirus i Hong Kong, SARS betyder “Severe acute respiratory syndrome” som oversat betyder ”Alvorligt akut luftvejssyndrom”

En rapport fra 2008 af USA´s patologiske afdeling i Michigan beskriver at sundhedspersonale fra 34 ud af 45 hospitaler, var smittet med SARS Coronavirus men næsten ingen af de smittede havde blodtype O, samt at blodtype O var meget modstandsdygtig mod SARS Coronavirus. (*1).

Der blev forsket i om det var blodtype O´s antistoffer som var årsag til den meget lave smitte med Coronavirus i blodtype O og man fandt at antistof A i blodtype O kunne blokere for SARS Coronavirus (*1).

Antistof A hæmmer antigen A, antistof B hæmmer antigen B.

Blodtyper afgøres efter ABO systemet efter hvilke antigener de har.

 • Blodtype A har antigen A og antistof B
 • Blodtype B har antigen B og antistof A
 • Blodtype O har ingen antigener fordi den har antistof A og B

Fordel med blodtype O i befolkningen
Rapporten fra 2008 beskriver at blodtype O´er i befolkningen er med til at reducere smitten med SARS Coronavirus, fordi virus højest sandsynligt bliver deaktiveret i en blodtype O, hvorfor blodtype O næsten ikke kan smitte andre med SARS Coronavirus. (*1).

COVID-19
I går 7. april 2020 bragte TV2 nyhederne artiklen om at ens blodtype har betydning for risiko for smitte med COVID-19. (*2).

COVID-19 er stadig et ”Single enveloped virus” baseret på det oprindelige Coronavirus som første gang er beskrevet i 1930. (*7). COVID-19 er en ændret version af Coronavirus, således at COVID-19 bl.a. bruger kroppens ACE2 receptorer til at inficere kroppens celler. (*3).

ACE2 receptorer findes bl.a. i lungerne.

Et ”Single enveloped virus” er beskrevet at være relativt let at deaktivere, men når det først har inficeret kroppen kan effekten være fra mild til meget skadelig, afhængig af flere andre helbredsfaktorer hos individet, bl.a. blodtypen.

Blodtype A højest risiko
Når blodtype A har højest risiko er det forbundet med mangel på antistof A.

Coronavirus vil derfor have høj sandsynlighed for at inficere en blodtype A´s celler.

Blodtype A er også i høj risko for at dø at malariavirus, hvilket også er forbundet med mangel på antistof A.

Smitteberegner bør laves om
På TV ser vi programmet hvor små prikker skal forestille at være mennesker som kan smitte hinanden med virus når de støder sammen. Men allerede i 2008 vidste man at der var tegn på at blodtype O ikke blev smittet særligt meget med SARS Coronavirus, og der er beskrevet at blodtype O reducerer smitte med Coronavirus. Derfor kan man ikke antage at alle prikker som rører ved hinanden er smittet med Coronavirus, eller kan smittes med Coronavirus, da der i Danmark er 37% af prikkerne som er blodtype O hvoraf 88% er udskillere hvilket øger chancen for at Coronavirus deaktiveres og ikke videresmittes.

Nu viser det sig at COVID-19 ifølge TV2 Nyheders artikel, at blodtype O er betydeligt mere modstandsdygtig overfor smitte med COVID-19 end andre blodtyper. (*2).

Derfor bør sådanne smitteberegnere laves om efter procentdelen af blodtyper i hvert land. Bare et forslag.

Spekulation
Fordi der er videnskabelig sandsynlighed for at blodtype O´er i en befolkning ikke smittes så let med Coronavirus (*1) og derfor ikke kan smitte andre så let, kan det være faktorern som gør at Coronavirus ikke spreder sig så hurtigt som først antaget. Endvidere kan det spekuleres at være årsagen til at kun ét medlem af en familie kan være smittet med Coronavirus mens de andre går fri, måske pga. forskellige blodtyper i familien ?, hvilket er ganske normalt.

Udskiller eller ikke-udskiller
Ens blodtype afgøres af de antistoffer man har i blodet. Hvis antistofferne lækker ud i kroppens andre væsker som f.eks. sved og spyt, er man udskiller.

Ikke-udskillere har ikke blodets antistoffer i kroppens væsker.

Statistisk er 80% af alle udskillere.

Blodtype O har dog højest andel af udskillere med hele 88%. (*4), hvilket betyder at hvis en blodtype O udskiller rører ved en dråbe hvor der er Coronavirus i og nu også COVID-19, er der stor sandsynlighed for at virus deaktiveres fordi antistof A og B fra blodtype O´s blod er i sveden på fingrene. En lille spytdråbe fra en blodtype A smittet med Coronavirus der rammer øjet på en blodtype O udskiller, vil også med stor sandsynlighed deaktivere Coronavirus i blodtype O udskiller som dermed ikke kan videregive smitten til en andre.

Blodtypefordeling i Danmark
I Danmark er der relativt mange blodtype O´er, men der er flest blodtype A´er og sammen med blodtype AB som heller ikke har antistof A, udgør dem i størst risiko for smitte med Coronavirus sammenlagt 49 % af den danske befolkning.

Ifølge Wikipedia er blodtypefordeling i Danmark således (Rhesus faktor er sammenlagt);

 • Blodtype O, 41 %
 • Blodtype A, 44 %
 • Blodtype B, 10 %
 • Blodtype AB, 5 %

Blodtyper kost og personligheder
Reddigselv.dk har masser af medicinske publiceringer som klart viser at blodtyper pga. de forskellige antistoffer også har forskellige tarmflora hvilket har betydning for hvilken kost som er optimal efter blodtypen.

Endvidere afgør antistofferne også flere personlige træk, som har været studeret siden ABO blodtyper blev fundet i år 1900.

Læs alle disse spændende artikler vi har om blodtyper her;

 

Kilder;

 • (*1) Blood Groups in Infection and Host Susceptibility
  • Department of Pathology, University of Michigan, Ann Arbor, Michigan, USA
   .
 • (*2) TV2 Nyheder
  • Studie: Blodtypen har måske betydning for, hvor hårdt covid-19 rammer
   • april 2020, 16:09
    .
 • (*3) Evidence of the COVID-19 Virus Targeting the CNS: Tissue Distribution, Host–Virus Interaction, and Proposed Neurotropic Mechanisms
  • Department of Biological and Biomedical Sciences, Aga Khan University, Karachi 74800, Pakistan
   .
 • (*4) Higher frequency of secretor phenotype in O blood group – its benefits in prevention and/or treatment of some diseases
  • Pathology Department, Hawler Medical University (Formerly Salahaddin University), Erbil, Kurdistan Region, Iraq
   .
 • (*7) Wikipedia, Coronavirus