Vitamin B5, Phantotensyre

26. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Vitamin B5, Phantotensyre

Mangel symptomer
Mavesmerter, Tyndt hår og skaldethed samt Hårtab, Brændende fødder, Nedsat koordination, Depression, Eksem, Mathed, Træthed, Lavt blodtryk, Infektioner, Søvnløshed, Muskel kramper, Kvalme og opkastninger, Nervøsitet, Hurtig hjerterytme, Svaghed

Funktion
Vitamin-B5 spiller en vigtig rolle i sekretion af hormoner, såsom cortison som er vigtig i binyrerne. Disse hormoner hjælper stofskiftet, hjælper til at bekæmpe allergi og er gavnlige i vedligeholdelse af sund hud, muskler og nerver.

Pantothensyre anvendes også i frigivelsen af energi samt metabolismen af fedt, protein og kulhydrater. Det anvendes i skabelsen af lipider, neurotransmittere, steroidhormoner og hæmoglobin.

Nogle er af den opfattelse, at pantothensyre-mangel er en af årsagerne til rynker og gråt hår, der forelægger ikke dokumentation for det.