Samvittighedsfuldhed kan blive til angst og depression

At være for hjælpsom og loyal kan koste på den daglige mængde energi, og føre til mentale lidelser som kan ødelægge en selv og sine omgivelser.

En person med lavt selvværd og høj samvittighed er en kombination som kan lede til neuroticisme som giver svingende humør og følelsen af angst, bekymring, frygt, vrede, jalousi, skyld, depression og ensomhed.

Når man har neuroticisme reagerer man ganske negativt på stress, således at helt normale situationer opfattes som trusler, og små frustrationer opfattes som håbløse. Med en høj grad af neuroticisme er man særligt udsat for at udvikle neurotiske lidelser som angst, depression, OCD m.fl.

Træt af andres problemer
Når man i længere tid har sagt ja til hjælpe andre med deres problemer, hvor man egentlig ikke havde lyst til det, udvikler man en slags beskyttelsesmekanisme mod andre og deres problemer, som desværre kan komme til udtryk gennem vrede og aggression mod andre som bare spurgte om noget ganske simpelt, i håb om de snart kan klare sig selv, så man kan få noget fred i livet.

Man er ganske enkelt brugt op på hjælpe-kontoen. Man bliver meget opmærksom og mistænksom overfor alt ens venner og familie fortæller og spørger om, for at beskytte sig selv mod at blive ufrivilligt involveret i deres problemer. Man bliver kortluntet og måske mere aggressiv, og skynder sig igennem alt i livet for at undgå at vente på andre. Alt sammen fordi man er brugt op og føler alle andre kun bruger ens tid, man hellere vil bruge på sig selv.

Uheldigt
Ens beskyttelsesmekanisme kan blive så stærk og uheldig, at man ser sig sur på selv tætte familiemedlemmer som har haft flere problemer man har hjulpet med. I nogle tilfælde kan det tage meget lang tid at hele igen overfor en bestemt person man har hjulpet meget.

Hvorfor sker det?
En hjælpsom person lytter ikke bare til andres problemer, men forsøger hele tiden at finde løsninger for at hjælpe den anden, som ofte ender ud med den hjælpsomme selv skal gøre alt arbejdet for den anden, og det er meget opslidende i længden. Denne hjælpsomhed føre til at andre lærer, at de let kan få løst sine problemer ved en uden selv at gøre ret meget, og det er uheldigt for en selv, og senere de andre.

En meget samvittighedsfuld og hjælpsom person med lavt selvværd, vil statistisk også udføre den opgave de har lovet andre, af ren og skær loyalitet og igen samvittigheden.

Sig nej
Mennesker med høj samvittighed, oplever at blive misbrugt af andre til at udføre ellers simple opgaver, indtil de selv siger nej, hvilket er svært pga. den stærke samvittighedsfølelse som fortæller dem det er synd at sige nej til en som beder om ”hjælp”.

Tag kontrol eller bliv kontrolleret
Der er flere terapeutiske råd om at slippe kontrollen, men så risikere man at blive kontrolleret af andre. Har man høj samvittighed bør man tage kontrol over samvittigheden og sige nej til mennesker man føler misbruger en lige ofte nok, ellers risikere man mentale lidelser på sigt.

Lidelser vil tage kontrollen
Når man har udført andres opgaver og løst deres problemer længe nok pga. sin samvittighed, og udviklet en eller flere mentale lidelser, så stopper mennesker med at spørge om hjælp mere, fordi de ved man er syg nu. På en måde kan man sige lidelserne giver en den fred man hele tiden ønskede sig, men den kunne man også få ved bare at sige nej i tide.

Få andres respekt
Faktisk vil mennesker respektere en for at sige nej, så får de nemlig opfattelsen af man er mentalt stærk og ikke kan trækkes rundt i manegen som hedder. Hvis de ikke tåler et nej og synes man er dum eller lignende, så er det måske ikke nogen man skal spilde sit dyrebare liv på, og sådan får man sorteret sin omgangskreds ud med en man passer bedre sammen med til alles fordel.

Stress og mangel på energi
Man kunne tro man reagerede dårligt på stress, eller let bliver stresset og man ofte mangler energi i hverdagen fordi man manglede vitaminer eller lign. og skal tage kosttilskud for at dæmpe stressen og få mere energi, men i denne sammenhæng er det årsagen man skal løse ved at sige NEJ til dem som i virkeligheden bruger ens livsenergi.

Det kræver ikke noget kors eller sølvkugler, træpæle gennem hjertet på vampyren. Det kræver et tydeligt NEJ fra dig, og vupti så vil du opleve din energi stige og stige.

Mennesker som dræner andre menneskers energi med egne problemer, ringe og SMS´e til dem hele tiden bare for at høre hvad de laver, kaldes energi-vampyrer eller psykiske vampyrere som lever af kontakt med andre mennesker og udspørge dem om deres oplevelser, som helst skal fortælles i detaljer igen og igen. Eller også ringer de met nyt problem man skal løse.

Samvittighedsfulde mennesker med lavt selvværd er de letteste ofre for en energivampyr.

Er du en som ofte bruger andre til at løse dine problemer, ringer til dine “venner” bare for at høre hvad de laver og hvorfor, og stille en masse ligegyldige spørgsmål og får energi af det, ja så er du i fare for at miste “venner”/ofre med denne artikel.

Læs også;

Kilder;

 • Pixabay.com (Artikelbillede)
 • PubMed (ncbi.gov)
 • Wikipedia.com
 • Neuroticism, introversion, and major depressive disorder–traits, states, or scars?
 • Energy Management of People in Organizations: A Review and Research Agenda
  • Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam, PO Box 1738, 3000 DR Rotterdam, The Netherlands
  • Uw Energiecoach B.V., Postbus 66, 3740 AB Baarn, The Netherlands
   • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096764/
Facebook
error: Copyright Reddigselv.dk