A-vitamin / beta-carotene

8. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

A-vitamin
beta-carotene er forstadiget til A-vitamin. Inde i kroppen omdannes beta-carotene til den mængde A-vitamin der er nødvendig, derfor kan du ikke forgiftes af beta-carotene. Hvis kroppen fejler i at danne tilstrækkelige mængder A-vitamin fra beta-carotene, skal man have A-vitamin fra fødevarer som er rige på A-vitamin eller fra kosttilskud med A-vitamin.

DTU fødevareinstituttet kan man søge efter fødevarer og indhold af vitaminer og andre næringstoffer.

Der findes iøvrigt ingen forgiftnings tilfælde med naturlige vitaminer.

Mangel symptomer
Acne, Tab af lugtesans, Fødselsdefekter, Tør hår og hårtab, Træthed, Nedsat vækst, Hyperkeratose (forøgelse af hudens hornlag), Infektioner, Barnløshed, Søvnløshed, Natte blindhed, Vægttab, manglende tåredannelse i øjene, Tør hud

Det rene A-vitamin kan man godt få for meget af, men ikke af forstadiet til A-vitamin som hedder beta-carotene.

For meget A vitamin, symptomer
Mavesmerter, Tyndt hår skallethed og Hårtab, Manglende menustartion blødning, sprækkende hud i mundvigerne mm., Forstørret lever, Vand i hovedet, Irritabel, Ledsmerter, Kvalme og opkast, Vægt tab, Udvidet milt, Kløe

Funktioner
A-Vitamin er nødvendig for godt nattesyn og for en sund hud. Det hjælper immunforsvaret, og på grund af sine antioxidant egenskaber er det fantastisk til at beskytte mod forurening og kræft dannelse og andre sygdomme. Det hjælper også din smagssans samt fordøjelsessystemet og urinvejene og det kan holde en ung længere.

Det er nødvendigt for udvikling og opretholdelse af epitelcellerne i slimhinderne og huden, og er vigtig i dannelsen af knogler og tænder, lagring af fedt og syntesen af protein og glykogen.