Farligt med lav kalkindhold i drikkevand

7. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Vandværker sænker drikkevandets kalkindhold som mange tror er en god ide, men det kan desværre føre til stigende kræfttilfælde og mange andre lidelser.

WHO (Verdens Sundhedsorganisation) fortalte på Geneva Konferencen at hårdt vand ikke udgør nogen helbredsrisiko, faktisk tværtimod fordi hårdt vand er en vigtig kilde til kalk og magnesium som er vigtig for helbredet.

I en stor samling af undersøgelser fra 2013 om vigtigheden af kalk i drikkevandet, konkluderes det at meget kalk i drikkevandet er lig med lav dødlighed, og lav kalk i drikkevandet (såkaldt blødt vand) er lig med høj dødlighed. (*-1)

Blødt vand kan være godt for miljøet og vaskemaskiner, og en familie kan spare Ca. 500kr om året i vandforbrug, men familien øger også risikoen for udvikling af oxidative lidelser som f.eks. kræft.

Helbredsrisiko øges
På et vandværks hjemmeside beskriver de metoden til at nedbringe kalk i drikkevandet, og oplyser at kun kalkindholdet nedbringes og det ingen helbredsrisiko har da magnesium og fluorid indholdet forbliver det samme! Og forsætter med at fortælle fluorid er godt for tænderne og magnesium er vigtig for knoglehelbred.

Fluorid er godt for tænderne ja, men kun fordi fluorid binder kalk til tænderne, en egenskab som desværre også virker også i Pinealkirtlen i hjernen hvor fluorid binder kalk til Pinealkirtlen som kalker til, med mange potentielle hjernelidelser til følge.

Læs mere her;

Ikke nok kalk i maden
Det beskrives at menneskers kalkbehov bliver dækket af kosten, men det er forkert fordi langt det meste mad i dag indeholder for lidt kalk og for meget fosfor som hindre optagelse af den smule kalk som er i maden. Tjek selv indholdet af mad her; www.foodcomp.dk

Drikkevandet en supplerende kilde til kalk, som kan være meget vigtig for helbredet.

Kalk beskytter mod tarmkræft
I flere undersøgelser er det konkluderet at kalk er med til at blødgøre substansen i tarmene så den er lettere at passere. Jo mere kalk i drikkevandet, desto mindre forstoppelse. Mangel på kalk er lig med øget risiko for kræft i tarmene.

I 1980 beskrev polske forskere at høj indhold af kalk i drikkevand gav betydeligt færre tilfælde af mavekræft.

Kalk i vandet har betydning for knoglerne
Jo mere kalk i drikkevandet desto tættere og stærkere er ens knogler ifølge en undersøgelse i Italien.

Kalk ikke årsag til nyresten
Mange tror (inkl. nogle læger), at et højt indtag af kalk er årsagen til nyresten, men det er ikke helt rigtigt. Det er netop når kroppen mangler kalk pga. oversyring af blodet (f.eks. fra mental stress), at nyrerne frigør kalk fra muskler og knogler for at nedbringe syrligheden i blodet, og det kan føre til nyresten som er lavet af en anden type kalk end den i drikkevandet.

Dødsfødsler
En undersøgelse i England 1980 viste at mangel på kalk i drikkevandet, og især i områder med blødgjort vand var der højest risiko for dødsfødsler og embryo-død.

Stress er meget farligt uden kalk
Når man stresser opstår der flere processor i kroppen som ender ud i oxidativ stress, og dermed mere syrligt blod hvilket kræver kalk fra f.eks. drikkevandet, kosten eller knogler m.fl. for at nedbringe den dødligt farlige syrlighed af blodet.

Når drikkevandet indeholder for lidt kalk, og det ikke findes tilstrækkeligt i kosten, så kan kalk kun komme fra andre steder i kroppen som ens knogler, led og muskler, hvilket ved længere tids stress kan føre til knogleskørhed, gigt, kræft, depression (hjernen er en muskel som uden kalk syrer til og nedbrydes), og mange andre lidelser.

Hårdhed versus kalk og magnesium
Hårdheden af vand i Danmark måles i dH grader, hvor én hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter.

På dette link kan du se et kort over hårdhedsgraden af dit drikkevand;
Geus.dk

Selvom der ikke er megen kalk i drikkevandet i forhold til de mængder kroppen dagligt skal bruge, så er drikkevandet stadig en vigtig kilde til kalk.

God ide med blødgjort vand?
Det er klart i områder hvor vandet er så kalkrigt at maskiner hurtigt går til, at det er ønsket at nedbringe kalken i drikkevandet. Men det kan koste på helbredet alt efter hvor meget vand man er vant til at drikke, og hvor meget kalkindholdet nedbringes igennem blødgøringsprocessor.

Kalken som tages ud af drikkevandet beskrives at skulle bruges til at genoprette landjordens kalkindhold, hvilket er godt, og en en muligindtægtskilde for vandværkerne som opsamler kalken.

Grønland
I Grønland er der næsten ingen kalk i drikkevandet, samtidig med forholdsvis stor dødelighed af lungekræft, som netop er forbundet med for lav indtag af magnesium og kalk.

Kosttilskud
Man kan supplere sin kost med kalkkosttilskud, hvilket anbefales af flere amerikanske læger uanset ens alder.

Artiklen her er ment som oplysning om hvor vigtig kalk er for helbredet. Blød vand sælger godt og har mange fordele, men oversete faktorer som vores helbred kan være den ægte pris vi betaler for det.

Kilder;