Farligt at drikke kalkfrit vand fra blødgøringsanlæg

7. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Producenter af blødgøringsanlæg oplyser intet om hvor farligt det kan være at drikke kalkfrit vand, kun hvor godt det er for din husholdning.

I TV reklameres der direkte for kalkfrit vand som en kvinde herefter drikker, hvilket giver en opfattelse af det er sundt at drikke kalkfrit vand.

På producenten af reklamens hjemmeside om blødgøringsanlæg som tager kalken ud af vandet, er der oplyst at anlægget optimalt kan placeres direkte efter hovedhanen i din husholdning, hvilket betyder at alt vand i husholdningen nu er kalkfrit, bortset fra når anlægget vedligeholdes.

Blødgøringsanlæg er rigtig fine opfindelser for maskiner som skal bruge kalkfrit vand, men ikke til drikkevand. Det vigtigt der oplyses om sundhedsfaren ved at drikke kalkfrit vand, hvilket producenten ikke oplyser noget om. Undersøgelser har konkluderet at drikkevand fra blødgøringsanlæg kan være så farligt at der bør lovgives om at blødgøringsanlæg ikke må benyttes til drikkevand.

Kroppen berøves for kalk
Drikkevandet bidrager kun med få procent af kalk til vores daglige behov som ellers skal findes fra kosten. Men det skal forstås at kalkfrit drikkevand vil det stjæle kalk fra kroppen og dermed være årsag til kalkmangel i kroppen som er meget farligt for helbredet.

Testosteron falder hos mænd
Når mænd mangler kalk i kroppen falder niveauet af det mandelige kønshormon testosteron. En tyrkisk undersøgelse viste at når mænd supplere med kalk-kosttilskud øges testosteron, hvilket indikere hvor vigtigt kalk er for især mænd.

Læs også;

Der er masser af undersøgelser som viser at børn tidligt får knogleskørhed og frakturer som følge af at have drukket kalkfrit vand fra blødgøringsanlæg. Omvendt viser alle undersøgelser at hårdt vand (kalkrig vand) er lig med stor sundhed og forebyggelse af lidelser som ellers er forbundet med kalkmangel.

Symptomer ved at drikke kalkfrit vand
Nogen kan fint drikke kalkfrit vand uden at bemærke noget, men på sigt er det højest sandsynligt lidelser vil vise sig. Andre bliver hæse eller mister helt stemmen efter at have drukket bare et til to glas kalkfrit vand.

Hvis man drikker den anbefalede mængde væske om dagen udelukkende fra sit blødgøringsanlæg så er der stor risiko for lidelser når kroppen berøves for livsvigtige mineraler. Mineralmangel er sat i forbindelse med stort set alle slags lidelser.

Farligt at drikke kalkfrit vand
Undersøgelser påpeger at der er uenighed om hvorvidt det er ok at drikke blødgjort vand eller hårdt vand. Vi har tidligere bragt artikler som understøtter alle de helbredende og forebyggende egenskaber hårdt drikkevand har.

Læs også;

En undersøgelse har vist at mad kogt i blødgjort vand (kalkfrit vand) har mistet næsten alle mineraler, og dermed er maden berøvet fra de mineralnæringsstoffer som din krop skulle have.

Der er undersøgelser som mener at påvise at kroppen demineraliseres hvis man drikker kalkfrit vand fra blødgøringsanlæg. Samme undersøgelser mener der bør lovgives sådan at blødgøringsanlæg ikke må bruges til drikkevand.

Blødere hud?
Det er rigtigt at huden bliver blødere af at bade i kalkfrit vand, og det er et lokkemiddel som industrien bruger for at sælge sit produkt. Det er også rigtigt dine husholdningsmaskiner ikke kalker til mere med blødgjort vand.

Men man skal kraftigt overveje om sådan et blødgøringsanlæg faktisk kun burde levere blødgjort vand til brusere og husholdningsmaskiner og ikke til drikkevand, hvilket er noget af en proces at gennemføre for VVS-manden.

Advarsler skal give nu
Det er yderst vigtigt vi allerede nu indser faren ved at drikke kalkfrit eller blødgjort vand fra vandværker, inden det går helt galt og der kun leveres kalkfrit drikkevand overalt i Danmark. Nogle undersøgelser har spekuleret i om industrierne af drikkevand på flaske har en finger med i spillet om det kalkfrie vand, for drikkevand på flasker er nemlig tilsat eller indeholder allerede kalk (calcium), og disse industrier vil slå til senere når folk opdager det er farligt at drikke kalkfrit vand.

Det er et velkendt fænomen at visse industrier køber sig ind i andre industrier på folkets sundheds bekostning.

Opsummering
Igen husk på, kalkfrit vand berøver kroppen fra livsvigtig kalk og mange andre mineraler, med farlige lidelser som følge.

Nogen tror at den smule kalk der er i drikkevandet sagtens kan fjernes da man hovedsageligt får kalk fra kosten, men det er en stor fejl, for den smule kalk som er i drikkevandet er med til at drikkevandet ikke stjæler kalk og andre mineraler fra kroppen.

Denne artikel er baseret på mange undersøgelser som er publiceret i verdens største medicinske publiceringsmedie og database som er eget af regeringen i USA, PubMed.

Kilder;

 • Surveillance and Control of Community Supplies. vol. 3. WHO; Geneva: 1997. (Guidelines for Drinking Water Quality). Recommendations. vol. 1. WHO; Geneva: 1993. (Guidelines for Drinking Water Quality).
 • Health Criteria and Other Supporting Information. vol. 2. WHO; Geneva: 1996. (International Programme on Chemical Safety. Guidelines for Drinking Water Quality).
 • Manual of Standards of Quality for Drinking Water. Indian Council of Medical Research. Govt. of India; 1975. ICMR Report No 44.
 • Indian Standard Drinking Water Specification (First Revision) Bureau of Indian Standards; Manak Bhavan, 9 Bahadur Shah Zafar Marg, New Delhi: 2003. IS10500: 1991Edition 2.1 Kozisek F. 2004.
 • Health Risk from Drinking Demineralized Water. Rolling Revision of the WHO Guidelines for Drinking Water Quality; pp. 8–9.
 • Working Group Report (Brussels, 20–23 March 1978). Health Effects of the Removal of Substances Occurring Naturally in Drinking Water, with Special Reference to Demineralized and Desalinated Water. EURO Reports and Studies 16. Copenhagen. WHO; Geneva: 1979.
 • Haring B.S.A., Van Delft W. Changes in the mineral composition of food as a result of cooking in “hard” and “soft” waters. Arch. Environ Health. 1981;36:33–35. [PubMed]
 • Oh C.K., Lücker P.W., Wetzelsberger N., Kuhlmann F. The determination of magnesium, calcium, sodium and potassium in assorted foods with special attention to the loss of electrolytes after various forms of food preparations. Mag Bull. 1986;8:297–302.
 • Durlach J. The importance of magnesium in water. In: Durlach J., editor. Magnesium in Clinical Practice. John Libbey & Co Ltd; London: 1988. pp. 221–222.
 • Expert Consensus Meeting Group Report. Nutrients in Drinking Water. Potential Health Consequences of Long-Term Consumption of Demineralized, Remineralized and Altered Mineral Content Drinking Water. WHO; Geneva: 2005.
 • Demineralization of drinking water: Is it prudent?
  • Commanding Officer, 48 FHO, C/o 56 APO, India
  • ADH, HQ 16 Corps, C/o 56 APO, India
 • Læs flere kilder i de andre artikler vi har om kalk og kalkfrit vand
 • Pixabay.com
 • PubMed (www.ncbi.gov)