Vitamin B-12; Cyanocobalamin eller methylcobalamin ?

4. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Der er en del skriveri omkring cyanocobalamin som er et syntetisk vitamin B-12 fra bakterier, sammensat af vitamin-12 og cyanid, fordi vitaminet har opsamlet cyanid i bakterierne. De fleste ved at cyanid er en meget stærk nervegift som tyskerne anvendte i deres giftkapsler under 2.verdenskrig når de skulle begå selvmord, dog var her tale om meget store koncentrerede mængder cyanid.

Nu er der opstået teorier om at vitamin-B12 som cyanocobalamin, vil blive skilt ad inde i kroppen så cyanid forgifter i kroppen.

Vitamin B-12 måles i mikrogram(µg), og man anbefaler højest Ca. 1.200µg vitamin B-12 som kosttilskud om dagen hvilket er 1,2mg vitamin B-12 om dagen. I den andel er der kun er 2% cyanid hvilket giver 2,4µg cyanid.

I f.eks. søde mandler er der 1.270 µg cyanid pr. 50 gram! Altså hele 1.000 gange mere cyanid end daglig dosis af vitamin B-12 som cyanocobalamin.

Cyanid er dødeligt ved en dosis på Ca. 112mg for en person som vejer 75 kilo. Mængden af cyanid fra 1.200µg vitamin B-12 (cyanocobalamin) fra kosttilskud er hele 46.000 gange mindre end dødelig dosis, og husk på visse fødevarer indeholder langt højere doser af ren cyanid.

I nogle tilfælde kan der opstå problemer med cyanocobalamin som vitamin B-12, ifølge wikipedia.

Vitamin B-12 som cyanocobalamin er beskrevet sikker at bruge, men det er klart at foretrække den naturligt i mad forekommende hydroxcobalamin, MEN her SKAL man kunne optage vitaminet i tarmene hvilket mange ikke kan. Den mest optagelige form for vitamin B-12 er “methylcobalamin” som er vitamin B-12 bundet til en methylgruppe, der gør at vitaminet kan optages direkte gennem hud eller slimhinder af alle.

Tre former for cobalamin (vitamin-B12)
Vitamin B-12 er ikke særlig tilgængeligt i naturen, da det skabes i tarmene på f.eks. køer, grise osv. men ikke i menneskers tarme, derfor skal mennesker have vitamin B-12 fra kosten og eller fra kosttilskud.

Der findes tre former for cobalamin (vitamin B-12);

 • Cyanocobalamin
  Et syntetisk vitamin B-12, som er dannet fra bakterier. I den proces er cyanid bundet til cobalamin, som giver cyano-cobalamin.Cyanocobalamin er det mest brugte i næsten alle kosttilskud, da det er meget billigt at fremstille.Cyanobobalamin er anvendt med succes i utrolig mange tilfælde af lidelser opstået som mangel på vitamin B-12. Der er stort set ingen beskrivelser af cyanid forgiftning, kun et tilfælde har vi fundet, hvor en person led mild nerveskade efter længere tids store doser af cyanocobalamin.
 • Hydroxcobalamin
  Findes i visse madtyper, men for at opnå korrekt daglig dosis skal man spise f.eks, okselever som indeholder 110µg hydroxcobalamin (vitamin B-12) / 100gram. Veganere har ofte mangel på vitamin B-12, da de ikke spiser kød.Hydroxcobalamin vil gerne binde sig med giften cyanid, som der findes større mængder af i f.eks. nødder, derfor anvendes hydroxcobalamin også ved forgiftning med cyanid. Indholdet af cyanid i nødder er meget større end de meget små mængder fra cyanocobalamin.
 • Methylcobalamin
  Cobalamin(vitamin B-12) bundet med methyl, hvilket gør vitaminet utrolig letoptageligt. Methylcobalamin er et aktivt, klar til brug form for vitamin B-12. Vitaminet optages stort set med det samme ved kontakt med f.eks. hud eller slimhinder. Methylcobalamin har været anvendt med meget gode resultater mod lidelser som ALS, Multipel Sklerose, Alzheimers m.fl.Methylcobalamin er dokumenteret at have effekt mod smerter som f.eks.;
 • Uspecifikke lændesmerter
 • Nakke smerter
 • Diabetisk neuropatisk smerte
 • Subacut herpetic neuralgi
 • Glossopharyngeal neuralgi og trigeminal neuralgi.

Langt de fleste lider af mangel på vitamin-B12
Vitamin B12 er det vitamin mennesker lider mest af mangel på, trods andre kilder som beretter mennesker ikke mangler vitamin B-12. I de medicinske databaser er flere lidelser opstået som direkte mangel på vitamin B-12 i kroppen !

Mangler opstår ofte pga. skader i tarmene, muligvis pga. årelang forkert kost som har slidt tarmenes små fingre ned, så de ikke kan optage flere vitamintyper inkl. vitamin B-12.

Mangler kan selvsagt også opstå pga. man simpelthen ikke indtager vitamin B-12, måske er man veganer eller andet som gør man undgår de fødevarer som indeholder tilstrækkelige mængder vitamin B-12. Læs om indholdet af vitamin B-12 i forskellige fødevarer her; Foodcomp.dk

Læs her om hvordan tarmes små fingre kan opbygges igen;

Livsenergi Maxi
Her på Reddigselv.dk er LivsEnergi Maxi omtalt meget ofte, og det er fordi dette kosttilskud har hjulpet utrolig mange af med deres lidelser, især lidelser som skyldes mangel på vitamin B-12. Vi har personligt selv set lægerapporter fra personer som på en måned øgede sine vitamin B-12 niveau meget, hvilket deres læger ikke kunne forstå hvordan var sket, da næsten alle danskere har lave værdier af vitamin B-12. Husk på når lægen siger man ikke mangler vitamin B-12, hvilken skala bruges der så?, for den skala lægeverdenen normalt anvender er alt for lav.

LivsEnergi Maxi indeholder vitamin B-12 som den let optagelige form Methylcobalamin.

Vitamin B-12 er ret dyrt i enkeltkøb. LivsEnergi Maxi er flydende, og her får man alle kendte vitaminer og mineraler (70+ spormineraler) i større doser, inkl. CoEnzym Q10 og vitamin B-12 i 500µg pr. dagsdosis. til ret billige penge i forhold til man skal ud og finde sådanne doser fra enkelte kosttilskud.

LivsEnergi Maxi kan f.eks. købes let hos Golden Products i Sverige

 

Kilder; 

 • Nutrition and Dietary Supplements in Motor Neuron Disease
  Division of Neurology, University of California San Francisco-Fresno, Fresno, CA, USA
  Department of Nutrition Science, University of Alabama at Birmingham, Birmingham, AL, USA
 • Methylcobalamin: A Potential Vitamin of Pain Killer
  Institute of Neurosciences, The Fourth Military Medical University, Xi’an 710032, China
 • Healthresource.shaklee.com
 • PubMed (www.ncbi.com), en af verdens største medicinske databaser
 • Pixabay.com
 • Wikipedia.com
 • Google.com