Blodtype Rhesus + eller –

4. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Mennesker kan populært være enten Rhesus positiv eller negativ.

Ca. 15% af verdens befolkning er Rhesus negative (RhD-), men ikke alle er det på samme måde.

  • Rhesus positiv (RhD+)
  • Rhesus negativ (RhD-)

En populær komplet beskrivelse af blodtype kan f.eks. være;
Blodtype O RhD+ eller Blodtype A Rhd-.

Selve Rhesus blodtypen har Ca. 50 typer inddelt i bogstavkoder, og det er især type D som er et anti-gen der er vigtig at kende for normale formål, som graviditet og blodtransfusion, men der er mange andre faktorer ved D-anti-genet som gør store forskelle i blodet og individet.

Variation af Rhesus (RhD)
I dag ved vi at man ikke bare er Rhesus positiv eller negativ, men at der er variation fra; meget lidt til meget Rhesus positiv.

Det betyder at visse mennesker kan have så lidt Rhesus-D-faktor at det næsten ikke kan måles og de dermed er tættere på Rhesus negativ og i nogle tilfælde skal der gives Rhesus negativt blod til sådanne lidt Rhesus positive ved ulykker osv.

Kaukasier eller Asiater
Videnskaben beskriver at hos kaukasier (hvide) er hele D-anti-genet slettet, og findes dermed ikke i deres gener. Videnskaben har ingen forklaring på hvordan D-anti-genet er komplet slettet. Effekten af et slettet D-anti-gen er store antal forandringer i aminosyrerne i deres kroppe, samt der ingen proteiner er omkring deres røde blodceller. Kaukasier (Hvide) udgør Ca. 6% af verdens befolkning.

Asiatere og Afrikanere har også Rhesus negative blandt dem, men her findes D-anti-genet ofte i en inaktiv tilstand, altså deaktiveret.

Ilt og kulilte
Røde blodceller transportere ilt og kulilte rundt i blodet, fra lunger til organer og omvendt. Hos Rhesus positive er der proteiner omkring de røde blodceller, det er bl.a. mængden af disse proteiner der afgør hvor Rhesus positiv man er.

Der er nu undersøgelser som viser at disse proteiner er involveret i forbedret transport af ammoniak og Co2 i blodet. Det betyder at Rhesus negative lettere kan ophobe Co2 og ammoniak i kroppen ofte med hovedpine eller træthed som følge, og er næsten altid set i forbindelse med mental stress.

Næsten ikke psykiske lidelser
Rhesus negative har særlig lav risiko for psykiske lidelser som depression, mani osv. Skizofreni rammer stort set ikke Rhesus negative men kun Rhesus positive.

Historie
Rhesus negative går meget langt tilbage i tiden. Forskere er ikke helt enige, men der er mest vægt på Rhesus negative er mest målt og fundet i Baskerlandet i Spanien, gennem DNA tests af arkæologiske fund.

Rhesus negative har altid været en meget lille befolkning fordi de har meget svært ved at reproducere sig selv pga. ukompatibilitet med den meget store Rhesus positive befolkning.

Personligheden
Kaukasier (Hvide) Rhesus negative har en dæmpet (roligere) personlighed som gør dem til rigtig gode lyttere og strateger. Det er udbredt at Rhesus negative er mere intelligente end Rhesus positive men vi mangler at finde undersøgelser som støtter det, men ud fra Reddigselv.dk´s viden er der noget om det.

Læs også;

Kilder;

  • The Structure and Function of the Rh antigen Complex
    • American Red Cross 700 Spring Garden, Philadelphia, PA. 19130 and the University of Pennsylvania Department of Pathology and Laboratory Medicine.
  • The Rh-Negative Registry
  • Wikipedia
  • Science Direct
  • PubMed
  • Pixabay.com (Artikelbillede)