Blodtype A, Vegetaren

4. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Blodtype A, “Vegetaren”, “Landmanden”, “Agerbrugeren”
Som blodtype A har man igennem tiden levet i landsbyer som kræver at man kan omgåes andre mennesker i landsbyen og være diplomatisk. Type A er kendt for sin kræsenhed samtidig med de er perfektionister helt ind i knoglerne og lægger 100% i alt de gør, uanset om det er arbejde i huset eller professionelt, de har en stærk følelse af ansvar og vejer alle muligheder før en vigtig beslutning tages.

Type A menes af nogen at være den første blodtype og dermed ældre end blodtype O, men det er baseret på om mennesker først var plantespisere eller kødspisere. Faktisk mener nyere videnskab blodtype AB rh+ var den første blodtype som senere muterede til enten blodtype A eller B og senere blodtype O som ikke har A eller B antigen.

Der er i Danmark ca. 37% med blodtype A Rhesus D positiv, og 6% med Rhesus negativ

Se her en video af Dr. Dádamo fortælle om blodtype A; klik her

Klik her for Kostråd til blodtype A

Moderat motion og meditation
Type A har også godt af moderat stille og rolig motion som f.eks. Hatcha Yoga og Tai chi, og det bør udføres 30-45 minutter, mindst 3 gange om ugen. Desuden er det fremmende for helbredet at dyrke vejrtrækningsøvelser og meditaion, som virker stressnedsættende på type A hvor intens motion virker lige omvendt og øger stress-niveauet, så vær forsigtig med hård fysisk aktivitet.

Mindre mavesyre, langsommere fordøjelse
Denne blodtype har ofte for mindre sur mavesyre og en langsommere fordøjelse med højt indhold af tarm enzymer. Dette gør dog blodtype A til den perfekte vegetar eller endda veganer, fordi vegetabilske proteiner er sværere at udvinde, men det er blodtype A system altså designet til. Omvendt er det meget dårligt for blodtype A at spise kød, især rødt kød, fordi kødet ikke bliver skilt nok ad pga. den lave mavesyre, og så forsætter kødet ned i tarmene hvor det ligger for længe og faktisk når at rådne inden det bliver ledt ud af kroppen. Det er meget farligt for helbredet.

Dog må blodtype A gerne spise kylling mm. som er fedtfattigt. Generelt skal blodtype A have fedtfattig kost.

Syltede fødevarer bør undgås, da de er sat i forbindelse med mavekræft hos mennesker med lav mavesyre som blodtype A har. Så tyg maden grundigt da der også er enzymer i spyttet, og det vil hjælpe på fordøjelsen. Type A bør aldrig spise hvis han/hende er ængstelig.

Proteiner bør overordnet komme fra plantebaseret kost.

Soja godt for blodtype A
Soya er gavnligt for blodtype A hvor det har effekt mod kræft og diabetes.

Type A bør aldrig springe over morgenmaden, spis generelt mindre mere hyppige måltider som vil hjæklpe med at stabilisere blodsukkeret.

Kaffe er gavnligt
Kaffe kan være gavnligt for blodtype A, fordi det øger mavesyren, mens koffein er dårligt for blodtype A fordi det øger produktionen af kortisol som kan være kræftfremkaldende. Grøn te er meget gavnligt. Rødvin er også godt for type A fordi den gavner hjerte-kar systemet. Alle andre drikkevarer bør undgås.

Personligheden

Mange genetiske neurokemiske faktorer i type A genetik gør dem til strukturerede, rytmiske, harmoniske mennesker omgivet af et positivt støttende fællesskab. Type A har stærke forbindelser mellem krop og sind. Type A er god til at håndtere stress. I denne travle, stadigt skiftende verden, er det næsten umuligt at undgå hverdags-stress. Type A har et naturligt højt niveau af stress-kortisol og producerer mere kortisol som reaktion på stressende situationer.
Kortisol frigives i 24-timers mønstre, typisk i den tidlige morgen mellem 06:00 og 08:00 med et gradvist fald i løbet af dagen. Det hjælper til at cue kroppens øvrige cykliske rytmer. På grund af den naturligt forhøjede Kortisol kan der opstå yderligere stress som manifesterer på flere måder som f.eks. forstyrret søvn, tågede tanker i dagstimerne, øget fortykkelse af blodet som fremmer muskeltab og øger vægten med fedt. I ekstreme tilfælde kan stress manifestere i mere alvorlige måder som forårsager insulinresistens og overaktivitet i skjoldbruskkirtlen. Derfor bør indtag af sukker, koffein og alkohol begrænses.

Følgende faktorer kan øge kortisol-niveauet og medvirke til mere stress; Store forsamlinger af mennesker, Kraftig støj, Negative følelser, Rygning, Stærke lugte eller parfume, For meget sukker og stivelse, overarbejde, Voldelige film, Mangel på søvn, Ekstreme vejrforhold (varm eller kold). Øget kortisolniveau gøre det sværere for typeat komme sig efter stress.

Det vil være gavnligt at lave kreative ting i hverdagen, gå i seng inden kl 23:00, sov i 8 timer, og stå ud af sengen og kom i gang istedet for at dvæle der for længe.

Kortisol kan dæmpes med kosttilskud
Hos blodtype A er den grundlæggende et højere niveau af kortisol i kroppen. For meget kortisol er ikke sundt, derfor kan man f.eks. dæmpe kortisol med Ashwagandha kosttilskud.

Kærligheden med blodtype A
Type A er kendt for deres venlighed og store tålmodighed som vil skinne igennem som deres handelsmærke, hvilket betyder du aldrig vil blive brændt af på en date, og alle sms´er vil blive besvaret. Denne type tilbyder stabilitet, men deres hang til at have kontrol og mangel på spontanitet kan lede til spændinger, især i selskab med blodtype B eller deres egen blodtype.

Partner for blodtype A
Den bedste partner vil være dens egen blodtype A, eller AB. Type O passer godt sammen med alle andre blodtyper, og vil give type A den tryghed, rolighed og stabilitet som blodtype A behøver.

 

Kilder;

  • TypeBase 4, Blood Type Diet Food Database
    • http://www.dadamo.com/typebase4/depictor5.pl?390