Specifikke blodtyper i høj risiko for blodprop ved rygning

Specifikke blodtyper i høj risiko for blodprop ved rygning

1. oktober 2018 Slået fra Af Viktor

Medicinske undersøgelser viser hvilken blodtype som ryger mest, og hvilken som er i størt risiko for blodprop og cancer ved rygning.

Siden 1950
En rapport fra 1950 viser at forskere har målt betydelige forskelle i personligheder efter ABO blodtyper. Rapporten er Publiceret i PubMed, som er verdens 2. største medicinske publiceringsmedie www.ncbi.gov i Amerika. Alle artikler på Reddigselv.dk om blodtyper er baseret på videnskabelig fakta og ikke teorier som danske læger og forskere gerne vil kalde alle sammenhænge mellem blodtyper og personligheder og kost.

I 1963 9.Nov lavede en gruppe medicinske forskere en stor undersøgelse af 1061 individer i aldersgruppen 35-64 år og deres rygevaner samt deres blodtype. Resultaterne er tydelige og giver en klar indikation af hvor meget ens blodtype er sammenhængende med ens sandsynlighed for at blive ryger eller ”en-gang-imellem-ryger”.

Blodtype O og Rhesus positive ryger mest
Rhesus positiv og blodtype O gruppen udgør størstedelen af alle rygere og engang-imellem-rygere, men har også mindst risiko for at udvikle blodprop og cancer. Blodtype A, B og AB har størst risiko for dannelse af blodpropper ved tobaksrygning.

I de samlede testresultater fra de forskellige forskningsinstitutter, viste Rhesus positiv (Rh +) at udgøre hele 88% af rygere og “engang-imellem-rygere”. Hvilket efterlader Rhesus negative til at være gruppen som har mindst sandsynlighed for at blive rygere.

Blodtype B og Rhesus negative, ryger mindst
Blodtype B er blandt den mindst rygende blodtype af alle blodtyper. Rhesus negative blodtyper (Rh-) udgjorde Ca. 29.4% af de få “en-gang-imellem-rygere”.

Nyere undersøgelser
En dansk videnskabelig undersøgelse af 56.014 individer viser at blodtype A, B og AB har hele 95% højere og farlig risiko for at udvikle blodpropper end blodtype O, ved hyppig rygning af tobak.

Blodtype O har en meget lille del af VWF(Von Willebrand factor), som er en blod-glukoprotein som får blodet til at størkne. Blodtype O´s blod har altså mindst tendens af alle blodtyper til koagulering (størkning) af blodet.

Nikotin sammentrækker blodkar
Blodkar kan sammentrækkes eller udvides både af mentale og fysiske årsager. Nikotin har stærkt blodkar-sammentrækkende egenskab, og er derfor også dødeligt i for store mængder, da nikotin simpelthen kan sammentrække blodkar så meget det er umuligt for tilstrækkelig ilt at blive transporteret rundt i kroppen. Når blodkar sammentrækkes i f.eks. lunger og blodkar tæt på hjertet f.eks. i forbindelse med rygning af tobak eller e-cigaretter indeholdende nikotin, så er der også langt mindre blodgennemstrømning i disse sammentrukkede blodkar. Hvis blodet indeholder større mængder af VWF, har blodet i meget og ofte sammentrukkede blodkar lettere ved at klumpe sammen pga. størkningsfaktoren, og dermed danne blodpropper. Da blodtyperne A, B og AB har større mængder af VWF i blodet, er det på en måde også logisk de har større risiko for dannelse af blodpropper og egentlige skader i kroppen, end blodtype O som har mindst mængde VWF i blodet, ved rygning indeholdende nikotin.

Cancer, blodtyper og rygning
Nitrosaminer fra røg fra tobak er kræftfremkaldende, ligesom kemoterapi også er. Dog tager det årevis før nitrosaminer udvikler sig til kræft-svulster. Andre kemiske stoffer tilsat i tobak er stærkt lunge- og hudkræftfremkaldende.

Hvilke blodtyper som mest udvikler kræft i forbindelse med rygning, er sammenhængende med hvilke blodtyper som er mest udsatte for overhovedet at udvikle cancer.

Ifølge Dr. Adamos beskrivelser er udvikling af cancer stærkt forbundet med proteiner og blodtypernes antigener. Men det meste data er opsamlet i statistikker snarere end biologiske fakta og funktion. Blodtype A har størst statistisk forekomst af cancer efterfulgt af blodtype B.

 • Blodtype O udvikler statistisk mindst cancer, og har færrest dødsfaldsrate og størst overlevelsesrate ved lidelser generelt.
 • Blodtype A har størst tendens til udvikling af især brystkræft, selvom de var klassificeret som lav-gruppe for at danne cancer.
 • Blodtype B har mindre tendens end blodtype A til at udvikle cancer. Blodtype B opføre sig som blodtype O ved lidelse, og har større chancer end blodtype A og AB for at overkomme cancer-lidelse.
 • Blodtype AB har mindre risiko end blodtype B til udvikling af cancer, men størst dødsfaldsrate af alle blodtyper ved lidelse af cancer.

Psykiske faktorer spiller også ind
Individets mentale tilstand spiller også en væsentlig rolle for hvordan ens fysiske krop reagere på rygning.

 • Er man ofte glad og i godt humør og har moderat sund stress, har kroppen bedst mulige chancer for at have et generelt godt flow i blodet, pga. mere normal diameter af blodkar, som er livsvigtigt for at kroppen kan rense giftstoffer hurtigt ud, ved rygning.
 • Er man man ofte nedtrykt, stresset og eller deprimeret så har man allerede mentalt sørget for at ens blodkar ofte er sammentrukkede, og her vil rygning yderligere medføre sammentrækning af blodkar, og er man samtidig blodtype A, B eller AB så er man i statistisk meget stor risiko for blodpropper, cancer og andre lidelser.

I alle tilfælde har rygning dog den positive egenskab at det får sindet til at slappe af, dvs. tanker bliver undertrykket, hvilket er psykisk godt. Den fysiske krop er direkte forbundet med sindet og dermed ens tanker og mentale tilstand. Den fysiske krop er ikke stresset eller deprimeret, det er tilstande kun i sindet. Men sindet er altså forbundet direkte med den fysiske krop, og derfor kan sindet have positiv eller negativ effekt på den fysiske krop øjeblikkeligt. At dæmpe et stresset sind kan have god positiv effekt i kroppen som hermed får en pause fra sindet. Desværre er de giftige stoffer ofte forbundet med tobak paradoksalt nok skadelige i kroppen. Så her taler vi altså om kroppens blodtype, fysiske tilstand, og den mentale tilstand som en med-faktor for hvor skadelig rygning er for det enkelte individ.

Fysiske faktorer
Der er adskillige faktorer som viser, at lever man af en individuel sund kost; altså en kost som er god for ens blodtypes antigener, som blodtypekost er, så er blodets røde blodlegemer også i bedst stand til at transportere ilt til kroppens organer/elementer og giftig Co2 ud af kroppen.

Gode indtag af mættede og intakte umættede fedtsyrer som f.eks. Omega 3 er med til at mindske skaderne ved rygning.

At sørge for kroppen får alle vitaminer og mineraler er yderligere med til at optimere kroppens rensefunktioner overfor giftstoffer tilsat i tobak. Yderligere er det for længst bevist at gode indtag af organiske vitaminer og alle spormineraler generelt øger kroppens helbred, selv ved rygning.

Flere studier er nødvendige for at kortlægge endnu mere
De kliniske dokumentationer afslutter alle med en opfordring til, at der bør studeres mere angående blodtyper i forbindelse med rygning og lidelser generelt.

 

Kilder;

 • Br Med J. 1963 Nov 9; 2(5366): 1167–1169.
 • Ncbi.nlm.nih.gov (USA´s medicinske database)
 • Dadamo.com
 • Onlinelibrary.wiley.com
 • Anderson DE, Haas C. Blood type A and familial breast cancer. Cancer 1984 Nov 14(9):1845-1849
 • Artikelbillede fra Pixabay.com