Blindhed kan undgås med simpelt vigtigt vitamin

30. september 2018 Slået fra Af Viktor

Der er god grund til at revurdere om den kost man indtager nu også er sund for lige netop en selv. En kost der fungere optimalt for en ven eller veninde eller en kendt forfatter eller kok, er IKKE ensbetydende med det er sundt for dig, det kan faktisk være tværtimod.

Dreng mister syn pga. mangel på A-vitamin
I 2004 beskriver en medicinsk rapport en 6-årige dreng, som blev ramt af et stykke kastet chokolade i ansigtet. Hans øjne hævede og han blev bragt til en institution som gav ham antihistamin-øjendråber, fordi de troede det blot var en allergisk reaktion. Senere fik drengen urteøjendråber fra en urtelæge, hvilket endelig sænkede hævelsen i øjnene.

3 uger senere fik drengen alvorlige synsforstyrrelser og kunne ikke genkende nogen objekter, og blev bragt på hospitalet som opdagede at drengen var på en streng vegetarisk kost (ingen kød, æg eller fisk, ingen mejeriprodukter). Drengen spiste kun kartoffelchips, ris, sojamælk og tofu.

Lægerne konstaterede at begge drengens øjne havde; smeltede hornhinder og løsning af nethinder, hvilket fører til blindhed hvis ikke behandlet.

Drengens niveauer af A-vitamin og mineralet Zink var ekstrem lave hvilket konkluderes at være årsagen til de skrøbelige øjne.

Dermed understreges vigtigheden af A-vitamin i kosten.

Ikke unikt
I medicinske publiceringer er der mildest talt tons af beskrivelser af mistet syn og mangel på A-vitamin. Historien om den uheldige dreng er blot én af dem.

Ingen tvivl om læger er enormt dygtige til at operere øjne som er skadet, men det er også vigtigt at oplyse om vigtigheden af en optimal kost som sørger for rigelige mængder A-vitamin for at undgå f.eks. blindhed.

I eksemplet med drengen foroven var hans øjne så skrøbelige pga. mangelfuld kost, at de blot skulle have et stød de ellers ville have holdt til, for at nedbrydes hurtigt. Det samme er tilfælde med ørerne som også er mere modstandsdygtige for pludselige høje lyde hvis man har gode mængder vitaminer og mineraler fra korrekt kost.

Fra gulerod til A-vitamin
Kroppen omdanner beta-caroten til nødvendige mængder A-vitamin. Beta-caroten findes rigt i f.eks. gulerødder og andre grøntsager.

Der opstår mangel på A-vitamin hvis kroppens omdannelsesfunktion ikke fungere korrekt.

Har man problemer med synet og lever af en vegansk kost, bør man ret så hurtigt undersøge om man mangler A-vitamin og hvis det er tilfældet er det nødvendigt med højdosis A-vitamin fra kosttilskud eller spise kød, æg, mejeriprodukter som indeholder gode mængder A-vitamin.

Det kan også være tilfældet at man spiser en korrekt kost som giver gode mængder A-vitamin, men af andre årsager optager kroppen ikke, eller bruger ikke A-vitaminet korrekt, og så skal der andre metoder til for at give kroppen det livsnødvendige A-vitamin.

Farlige ”sunde” kostråd
At være vegetar eller veganer er en rigtig flot tanke og rigtig godt for dyrene, men det kan for nogle koste dem helbredet og i denne sammenhæng synet hvis man ikke passer på.

Vi er alle unikke individer. En kost som fungere super duber for ens veninde eller ven, kan være utrolig sundhedsfarligt for dig hvis du ikke har samme blodtype eller personlige træk som de har, hvilket har stor indflydelse på kroppens fordøjelsesfunktion og dermed optagelse af livsnødvendige næringsstoffer som f.eks. A-vitamin.

Nogle mennesker skal have høj animalsk fedt og proteinrig kost, mens andre sagtens kan leve af fedtfattig og proteinfattig kost. Nogen skal have en del sukker fra f.eks. Coca Cola for at fungere optimalt, mens andre slet ikke tåler Coca Cola.

Der er en stor illusionsvejledning af kostråd som hurtigt dømmer Coca Cola og andre producenter som at være utrolig sundhedsfarlige produkter, men ikke for alle. Et eksempel er Tour de France cykelrytterne som lever i gennemsnit 8år længere end normale mennesker, fordi de har fået bl.a. 2 Coca Colaer, proteinbarer og høj fedt kost hver dag, noget at tænke over.

Der er rapporter som indikere at livsfarlige nervelidelser (især ALS og MS) ofte ses hos ekstreme sportsudøvere som IKKE har fået sukker, fedt og protein hurtigt nok fra en mangelfuld kost. Udøvere af ekstrem sport som troede de var sunde med produkter hvor sukker er erstattet af kunstige sødemidler som yderligere øger risikoen for nervelidelser og sukkersyge faktisk.

Motion forlænger ikke livet betydeligt
(artikel som beskrever Tour de France cykelryttere)

Slankekurer kan være livsfarlige
En slankekur bør formindske en for høj fedtmasse, men i nogle tilfælde er det muskelmassen som formindskes, i andre tilfælde går det ud over myelin som er en slags fedt der beskytter nervebanerne så de ikke kortslutter hvilket ses ved f.eks. MS og ALS.

Der er utrolig god grund til at vide hvad du består af genetisk. Din blodtype fortæller enormt meget om din genetik indenfor kost og personlighed. Reddigselv.dk har samlet en enorm viden om emnet igennem snart 9 år.

Hvad er du?
Man kan kontakte os for en konsultation, som med de mest udviklede optimale udregninger kan vise hvem og hvad du er, hvorfor du er som du er, og hvilken kost der er mest optimal.

Syn på fremtiden
Når synet først er mistet kan det være ganske vanskeligt at genskabe det organisk pga. etiske regler på området. Det er muligt via. stamcelle-behandling at genskabe hele organer som ellers var ødelagte, men det er et meget hemmeligholdt område og ikke for alle desværre.

Google siges at arbejde på teknologiske løsninger så blinde kan få synet igen, og det vil være en flot dag når det er en realitet. Man kan jo også miste synet på andre uheldige måder.

 

Kilder;

  • Blindness in an American Boy Caused by Unrecognized Vitamin A Deficiency
    • Arch Ophthalmol. 2004;122(8):1228-1229. doi:10.1001/archopht.122.8.1228
  • Pubmed, (www.ncbi.gov)
  • Google
  • Wikipedia
  • PixaBay.com